Praktická kuchyňa
Dobrá kuchyňa by nemala len dobre vyzerať. Stále viac sa do popredia stavia aj praktická stránka kuchyne. Správne rozmiestnenie vám pomôže:
- ušetriť vzdialenosti a čas
- optimalizovať pracovné postupy
- sprehľadniť uložené zásoby
- šetriť vaše zdravie
Ako začať? Základom je rozdelenie kuchyne do piatich zón. Celý koncept vychádza z pracovného postupu pri spracovaní potravín: nákup->zásoby->umývanie->príprava->varenie-pečenie->umývanie
- zásoby
- ukladanie
- umývanie
- príprava
- varenie – pečenie
![]() |
![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
© 2009 Julius Blum GmbH |
Zóna zásoby
V skrinkách zóny „Zásoby“ sa uskladňujú konzumovateľné potraviny a polotvary. Toto sú suroviny, ktoré sa používajú pri varení a pečení a následne sú opäť nahradené novými. K týmto surovinám patria nechladené a chladené potraviny. Preto je aj chladnička a mraznička neodmysliteľnou súčasťou tejto zóny. Otvorené balenia spravidla patria do zóny „Príprava“.
- chlieb
- káva, čaj, kakao
- cornflakes a müsli
- konzervy
- cestoviny, ryža a prílohy
- hotové produkty
- cukor, múka a krupica
- chladené potraviny (v chladničke a mrazničke) sladkosti a slané
- chrumky
Zóna ukladanie
V zóne „Uskladnenie“ sú umiestnené spotrebné predmety a veci. Ide predovšetkým o kuchynské nástroje, riad a poháre. Z ergonomického hľadiska je rozumné, veľmi často používaný riad uložiť vo výsuvoch spodných skriniek namiesto vo vrchných skrinkách.
- jedálenský príbor
- jedálenský riad
- kávový servis
- poháre, dezertné misky
- drobné predmety
- malé elektrospotrebiče
Zóna umývanie
V centre “mokrej zóny” sa nachádza umývačka riadu a skrinka s drezom. V tejto spodnej skrinke sú správne umiestnené koše na separovaný odpad, čistiace potreby a čistiace prostriedky.
- triedenie odpadu
- hubky na umývanie
- handry na čistenie
- čistiace prostriedky
- umývacie prípravky a tablety
- vrecia na odpad
- utierky
- nákupné tašky
Zóna príprava
V tejto zóne sú uložené kuchynské pomôcky a potraviny, potrebné k príprave jedál. Tu sú uložené aj otvorené a pri príprave jedál veľmi často používané potraviny.
- kuchynské náradie
- kuchynské pomôcky
- rôzne malé elektrospotrebiče
- doštičky na krájanie
- ocot, olej, omáčky a pod.
- koreniny
- pracovné misky
- kuchynský robot
- kuchynská váha
Zóna varenie-pečenie
Táto zóna je bezpochyby srdcom každej kuchyne a sú v nej uložené spotrebiče ako napr. sporák, rúra na pečenie, mikrovlná rúra a odsávač pár. V nej sú uložené veci potrebné pri varení a pečení- ako hrnce, panvice a pracovný príbor.
- kuchynský príbor
- panvice
- hrnce
- špeciálny príbor
- plechy a rošty na pečenie
- formy na pečenie a fóli
- prísady do pečenia
- chňapky
- kuchárske knihy
- návody na použitie
Ďalším krokom je rozdelenie uložených predmetov do správnych úrovní. Princíp je zase jednoduchý, najčastejšie používané predmety by mali byť najľahšie dostupné bez potreby ohýbať sa alebo “stavať na špičky”.
často používané predmety:
? v ľahko a rýchlo prístupných zásuvkách a výsuvoch bezprostredne pod pracovnou plochou
? v prvej úrovni horných skriniek
menej používané predmety:
? nad a pod touto úrovňou
zriedka používané predmety:
? v najvyššej úrovni horných skriniek
? v najspodnejšej úrovni spodných skriniek
Pre správne držanie tela a šetrenie chrbtice je nutné prispôsobiť výšku pracovnej plochy. Správnu výsšku určíte tak, že pri pokrčenej ruke je odstup lakťa od pracovnej dosky 10-15 cm. Pokiaľ máte dostatočne veľkú kuchyňu zvoľte si aj rôzne výšky pre jednotlivé pracovné miesta. Znížená by mala byť varná plocha, naopak zvýšená by mala byť časť pod drezom. Dôležité je aj umiestnenie rúry tak aby bola približne vo výške vášho pásu. Ak je to možné umiestnite je do vyššej skrine spolu s mikrovlnnou rúrou. Váš chrbát vám bude vďačný.
Posledná vec, ktorá pomôže zbytočnému ohýbaniu je zase jednoduchá. Umiestnite do spodných skriniek výsuvné zásuvky namiesto klasických dvierok. V moderných kuchyniach je to žiadané, pri rustikálnych budete musieť trochu zabojovať s dizajnom. Nebojte sa, dnešné výsuvy sú konštruované na vysoké zaťaženie. S lacnejšou variantou METABOX sa bez problémov dostanete na hranicu 30kg, drahšia plnovýsuvná varianta TANDEMBOX končí až na 80kg. Pri výsuve TANDEMBOX navyše ľahší prístup k predmetom uloženým úplne v zadnej časti, zásuvka je vybavená systémom dobrzdenia pri zatvárani BLUMOTION a ako bonus máte možnosť využiť širokú škálu vnútorného vybavenia zásuviek ORGALINE. ( Viac o výrobkoch BLUM na stránke www.blum.sk )
Aby ste náhodou na niečo nezabudli pozrite si kontrolný zoznam pre nákup kuchyne.
Spracované podľa materiálov DYNAMIC SPACE by BLUM. Viac informácií o praktickom plánovaní kuchyne nájdete na stránke DYNAMICSPACE.
Pri návrhoch kuchynským liniek v našich kuchynských štúdiách sa riadime konceptom DYNAMIC SPACE s ohľadom na možnosti, ktoré poskytuje miestnosť v ktorej bude kuchynská linka umiestnená. V našich kuchynských linkách nájdete pojazdy METABOX, TANDEMBOX, systémy organizácie ORGALINE, závesy, výklopné systémy AVENTOS značky BLUM. Vyskúšať si môžte aj praktické doplnky ako SERVO-DRIVE a TIP-ON. Všetky kovania od spoločnosti BLUM spĺňajú tie najvyššie nároky na kvalitu. Nám pomáhajú udržať si vašu spokojnosť počas celej doby užívania našich kuchýň.
Comments are closed